Maansverduistering vrijdagavond goed te zien

mainImage
Maansverduistering vrijdagavond goed te zien

De maansverduistering is vrijdagavond naar alle waarschijnlijkheid goed te volgen. In het grootste deel van het land is het dan onbewolkt, of lichtbewolkt. Alleen in het zuidwesten is er enige kans op wat bewolking, aldus de weersvoorverwachting van Weeronline. De maan komt vrijdag op als een rode bol.

De oorzaak: een totale maansverduistering. De maan straalt zelf geen licht uit, maar weerkaatst het licht van de zon. Een maansverduistering gebeurt als de aarde precies tussen de zon en de maan in komt. De maan staat dan in de schaduw van de aarde. Het zonlicht gaat wel langs de aarde. De dampkring buigt het dan af naar de maan. Rood licht wordt het best afgebogen. Daardoor kleurt de maan tijdens een verduistering rood. Dat wordt een bloedmaan genoemd.

De totale verduistering van vrijdag begint om 21.30 uur. Rond die tijd komt de maan ook op. Het hoogtepunt is om 22.22 uur en de volledige eclips eindigt om 23.14 uur. Daarna duurt het nog ongeveer twee uur voordat de maan weer helemaal als vanouds schijnt. Het is de langste maansverduistering van de 21e eeuw.


| Foto: Digitaal Dagblad