Internationale filmset strijkt neer in Huys ten Donck

mainImage
Internationale filmset strijkt neer in Huys ten Donck

Afgelopen donderdag was het Huys ten Donck en de omgeving bijna hermetisch afgesloten. Reden hiervan waren filmopnames voor de internationale film Lyrebird. Er zijn de afgelopen weken opnamen gemaakt in onder meer Amsterdam, Ede, Beekbergen, Utrecht, Leiden, Dordrecht en dus ook in Ridderkerk. Voor de filmopnames werd overdag de Benedenrijweg afgesloten.

Lyrebird is een Amerikaans-Engelse productie, waar de Nederlandse maatschappij FilmNL bij betrokken is. De film, die net na de Tweede Wereldoorlog speelt, gaat over kunstschilder en vervalser Han van Meeteren. Hoofdrollen in deze film zijn onder meer voor Guy Pearce (LA Confidential en Memento), Vicky Krieps en Claes Bang. Regisseur is de Amerikaan Dan Friedman. De scenarioschrijvers zijn Mark Fergus en Hawk Ostby, onder andere bekend van Iron Man en Children of Man.

In Ridderkerk was het donderdag rond Huys ten Donck dus een grote logistieke onderneming, waarbij vele tientallen productiemedewerkers hard in de weer waren. De opnames vonden binnen in het achttiende-eeuwse Rijksmonument plaats. Over de opnames is verder niets bekend.

Ridderkerker Arie Ouwens is terug te zien in de film. De man die vaker figureert (onder meer in Flikken Rotterdam) speelde in Amsterdam de eigenaar van een bar. Daar werd een scene met onder meer Claes Bang en Vicky Krieps opgenomen. Volgens Ouwens was de professionaliteit van de productie onder meer terug te zien de strenge controles en de strakke regie voor figuranten.

Rond drie uur donderdagmiddag was de Benedenrijweg weer begaanbaar voor alle verkeer. Afgelopen weekend is de crew en cast verhuisd naar Engeland, waar de rest van de film wordt opgenomen. Wanneer de film uitkomt is onbekend.


| Foto: Digitaal Dagblad