Ga vanavond mee op zoek naar de vleermuis

mainImage
Ga vanavond mee op zoek naar de vleermuis

Sommige mensen zien de vleermuis als een griezelig wezentje, dat in spookverhalen thuishoort. Anderen kunnen tijdens de aangename zomeravonden uren kijken naar hun acrobatische capriolen tegen de avondschemer. Ook in Ridderkerk komen verschillende soorten voor. Tijdens de vleermuizenexcursie vanavond, 24 augustus, neemt Sander Elzerman u mee in de wereld van dit bijzonder nuttige dier.

Sander is ecoloog en voorzitter van Natuurvereniging Eiland IJsselmonde. Hij brengt in opdracht van de gemeente de beschermde diersoorten binnen Ridderkerk in kaart. “De gemeente wil graag weten welke soorten zich waar bevinden, zodat zij deze informatie kan gebruiken om bijvoorbeeld aanvragen voor een omgevingsvergunning of een sloopmelding te beoordelen.”

Verblijfplaatsen
“Vleermuizen leven in boomholtes en gebouwen, bijvoorbeeld in spouwmuren en tussen het dak en de dakpannen in. In Ridderkerk verblijven de meeste vleermuizen in gebouwen. Door hun verborgen levenswijze weten bewoners soms niet dat er vleermuizen in hun woning zitten. Je hebt er over het algemeen ook weinig last van”, zegt Sander. “Bij een echtpaar zat de ingang van het vleermuizenverblijf vlak naast het balkon. Ze wisten wel dat de dieren er zaten, maar ze hadden niet gedacht dat het er zoveel zouden zijn. Er kwamen zeker 100 vleermuizen uit!”

Beschermd
“Renovatiewerkzaamheden, opnieuw isoleren en natuurlijk bij de sloop vormen een risico voor de dieren. In Nederland zijn alle vleermuizen beschermd. Iedereen die werkzaamheden uitvoert waarbij zij hun leefruimte verliezen is verplicht een alternatief te bieden. De eenvoudigste manier is om een vleermuizenkast te plaatsen. Dat is een platte kast met een open gleuf waardoor ze naar binnen kunnen. In het centrum hangen diverse vleermuizenkasten aan de woningen in de Talmastraat en Klaas Katerstraat. Bij nieuwbouw kan men een spouwmuur open en toegankelijk maken, zodat die geschikt is voor vleermuizen.”

Speciale verlichting
Er is nog meer wat wij mensen doen waar vleermuizen last van hebben: “Ze vinden verlichting niet prettig. Vooral wit licht werkt verstorend. In Ridderkerk brandt op de rotonde bij De Fakkel sinds 2015 ’s avonds rood licht. Uit recent onderzoek blijkt dit hetgewenste effect te hebben”,vertelt Sander. “Bij de andere rotonde van de Populierenlaan en Sportlaan brandt nog wit licht. Daar zie je de vleermuizen duidelijk met een boogje omheen vliegen. Bij De Fakkel vliegen ze gewoon door langs de bomenrij.”

Op excursie
Nieuwsgierig geworden naar de vleermuizen in Ridderkerk? Tijdens de landelijke Nacht van de vleermuis op vrijdag 24 augustus organiseert Natuurvereniging IJsselmonde een vleermuisexcursie door het Reijerpark. Om 21.00 uur start de nachtelijke tocht bij NME Centrum de Groene Draak.

Bron: Blauwkai/ Gemeente Ridderkerk


Foto: Digitaal Dagblad