Feestelijke cultuursafari

mainImage
Feestelijke cultuursafari

Eind november vond er weer een Cultuursafari plaats in Ridderkerk. Tijdens deze dag maakten eerstejaars leerlingen van het voortgezet onderwijs kennis met het aanbod aan kunst en cultuur in Ridderkerk. Op de fiets gingen leerlingen langs verschillende culturele organisaties en afsluitend was er een groot feest in De Loods. Afgelopen jaar hebben Ridderkerkse scholen voor het eerst meegedaan aan de Cultuursafari in Ridderkerk, en dat smaakte naar meer! 299 leerlingen van het Farelcollege en 100 leerlingen van het Gemini College uit Ridderkerk deden deze editie mee. Het Maximacollege gaat later in het schooljaar op Cultuursafari.

De Cultuursafari is voor eerstejaars leerlingen van het voortgezet onderwijs. Het doel van de Cultuursafari is om leerlingen kennis te laten maken met vier culturele organisaties in Ridderkerk: de Bibliotheek AanZet, Building-Arts, De Loods en Muziekschool Ridderkerk. De leerlingen ervaren kunst en cultuur door te kijken en zelf actief mee te doen.

Ter kennismaking met Building Arts ontdekten de leerlingen spel en improvisatietheater: op een speelse manier moesten ze fysiek aan de slag, snel improviseren en durfden sommigen zelfs een kleine scene te spelen.

Tijdens de Cultuursafari maakten de leerlingen op de muziekschool kennis met verschillende instrumenten en hoe je deze kunt bespelen. Onder begeleiding van twee superenthousiaste vakdocenten zetten ze hun eerste stappen als muzikant. In drie kwartier lukte het elke groep om samen een beginnend bandje te vormen.
www.muziekschoolridderkerk.nl

In de bibliotheek kropen de leerlingen in de rol van een ‘boekvlogger’. Steeds meer jongeren worden bekend door hun boekenvlogs op YouTube, en tijdens het bezoek aan de bibliotheek gingen de leerlingen vanuit een thema zelf aan de slag met een iPad en microfoon. Zo maakten ze hun eigen filmpjes, wat soms nog best wel lastig bleek.

In de Loods maakten de leerlingen kennis met de activiteiten van De Loods en ontdekten ze tijdens workshops hun eigen dj-skills. Om de beurt mochten ze even zelf achter de draaitafels en ontdekten ze of ze het talent hebben om een grootse DJ te worden.

Feest in De Loods
De dag werd met alle groepen gezamenlijk afgesloten met een feest op de plek waar dat het beste kan in Ridderkerk: in jongerencentrum De Loods. Twee breakdancers lieten hun indrukwekkende skills zien en nodigden daarna de leerlingen uit om hun eigen dansmoves te vertonen. Alle voetjes gingen van de vloer en ontstonden heuse dancebattles.

Foto: Liesbeth de Boer


| Foto: Digitaal Dagblad