Europarlement verbiedt wegwerpplastic

mainImage
Europarlement verbiedt wegwerpplastic

Het Recycling Netwerk is verheugd over het verbod op wegwerpplastic dat het Europees Parlement woensdag afkondigde. Directeur Rob Buurman noemt het ”een grote stap vooruit om het zwerfafval terug te dringen.” Het Recycling Netwerk is een samenwerkingsverband van diverse milieuorganisaties, zoals Milieudefensie, Greenpeace, Natuur & Milieu en Stichting De Noordzee.

Buurman is vooral blij dat producenten vanaf 2021 moeten meebetalen aan het opruimen van zwerfafval. ”Hopelijk leidt dat tot initiatieven om het afval terug te dringen. Alleen in Nederland zijn de kosten al 250 miljoen euro per jaar. Die komen voor een groot deel voor rekening van zogeheten ‘single use products’, waarvan er straks dus een aantal worden verboden. Maar ook sigarettenpeuken, want daar zit ook plastic in. Het is een goede zaak dat de belastingbetaler daar straks niet meer voor opdraait.”

Het verbod zal er niet voor zorgen dat alle (micro)plastics straks uit het milieu zijn verdwenen, beseft Buurman. ”Maar het wordt een stuk minder. Dit is echt een radicale koerswijziging. Nog maar een half jaar geleden stelde de Europese Commissie voor om strenge regels in te voeren voor wegwerpplastic. Het gaat heel snel.”

Het woord is nu aan de afzonderlijke lidstaten. Op 29 en 30 oktober bespreken de milieuministers het onderwerp. Als de lidstaten een standpunt hebben ingenomen, kunnen ze met het Europees Parlement onderhandelen over de definitieve wet.


Foto: Digitaal Dagblad