Eigen boot politie voor beter toezicht op Waal

mainImage
Eigen boot politie voor beter toezicht op Waal

De politie beschikt sinds vrijdag over een eigen boot om toezicht te houden op de Waal. De gemeenten Ridderkerk, Zwijndrecht, Barendrecht en Hendrik-Ido-Ambacht besloten tot aankoop van de boot, die het politiebureau van Ridderkerk als thuisbasis heeft.

Burgemeester Anny Attema van Ridderkerk stelde de boot officieel in gebruik, in het bijzijn van burgemeester Domici Schrijer (Zwijndrecht) en de wethouders André Flach (Hendrik-Ido-Ambacht) en Peter Luijendijk (Barendrecht).

Het beter kunnen handhaven van de regels die op en rond de Waal gelden, is een langgekoesterde wens van de politie, de omwonenden en de vier gemeenten rond de afgedamde rivier.

Op de Waal varen sommige boten veel te hard, en er wordt soms zelfs gewaterskied. Vaak wordt geen rekening gehouden met zwemmers en vogels die op hun nest eieren uitbroeden. Al jaren is dit een grote ergernis. Op de Waal mag maximaal 6 kilometer per uur worden gevaren. Wie zich niet aan de regels houdt of zich niet netjes gedraagt, wordt daarop aangesproken door de politie en toezichthouders van de vier gemeenten.

De politie maakte hiervoor tot nu toe gebruik van een boot van Waterschap Hollandse Delta, maar die is niet altijd beschikbaar. Doordat het ergens anders vaak veel drukker is, was er relatief weinig toezicht op de Waal. Met de nieuwe boot komt daar verandering in: deze wordt alleen ingezet op de Waal.

Patrick Sepers is een van de wijkagenten die vanaf nu gevaarlijke situaties vanaf het water in de gaten houdt. Via twitteraccount @toezicht_waal is te volgen wat de politieteams op hun vaartochten tegenkomen.


Foto: Digitaal Dagblad