Akkoord Wijkverpleging bij Aafje ondertekend

mainImage
Akkoord Wijkverpleging bij Aafje ondertekend

Minister Hugo de Jonge van VWS en de partijen in de wijkverpleging hebben op woensdag 6 juni jl. het hoofdlijnenakkoord wijkverpleging ondertekend in het Aafje zorghotel Maasstad. Daarmee worden de door de onderhandelaars gemaakte eerdere afspraken definitief van kracht. Het akkoord betekent onder meer dat er € 435 miljoen extra beschikbaar gesteld wordt voor de wijkverpleging voor de periode 2019-2022.

Zorg dichterbij de mensen thuis
Met het hoofdlijnenakkoord zijn afspraken gemaakt over het voorkomen van (duurdere) zorg, de zorg dichter bij mensen thuis te brengen of juist verder weg (als dat omwille van de kwaliteit moet) en over het vervangen van bestaande zorg door nieuwe, innovatieve vormen van zorg zoals e-health.
Om de afspraken uit het akkoord te kunnen bewerkstelligen gaat er extra geld naar de wijkverpleging. Van 2019 tot en met 2022 komt er in totaal € 435 miljoen (exclusief loon- en prijsbijstelling) bij het kader wijkverpleging ten opzichte van de verwachte uitgaven in 2018.

Minister in gesprek met Aafje medewerkers
Tijdens de feestelijk bijeenkomst ging de minister in gesprek met wijkverpleegkundigen van Aafje aan de hand van door hen ingebrachte cases. Hierbij bleek dat goede samenwerking met ketenpartners, die ook aanwezig waren, om passende zorg op het juiste moment op de juiste plaats te krijgen ontzettend belangrijk is. Minister de Jonge was zeer geïnteresseerd en onder de indruk van de professionele en deskundige aanpak van alle betrokkenen. Hij benadrukte dat dergelijke samenwerking in de toekomst alleen maar zal toenemen en dat dit een goede ontwikkeling is. Na het ondertekenen van het akkoord nam de minister nog ruim de tijd om met de Aafje medewerkers en ketenpartners na te praten over hun boeiende vak.

Op de foto: Aafje wijkverpleegkundigen met ketenpartners en minister De Jonge


Foto: Digitaal Dagblad