A15 richting Gorinchem gaat op de schop

mainImage
A15 richting Gorinchem gaat op de schop

Ridderkerkers die in omgeving Drechtsteden, Gorinchem of Utrecht werken weten er waarschijnlijk alles van. De eeuwige files op de A15. Goed nieuws, al moet je nog even geduld hebben. De drukke A15 tussen Papendrecht en Gorinchem gaat op de schop. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) trekt in totaal 300 miljoen euro uit om er de files tegen te gaan. Zonder ingrijpen zouden de dagelijkse files daar alleen maar langer worden, vreest de minister.

Van Nieuwenhuizen gaat eerst onderzoeken hoe de verkeersdrukte het best kan worden verlicht. Misschien komt er in beide richtingen een rijstrook bij, maar ook nieuwe vondsten om de doorstroming te bevorderen zijn een optie. Het echte werk begint naar verwachting in 2025.

De snelweg tussen de haven van Rotterdam en het binnen- en buitenlandse achterland is ”cruciaal” voor het vrachtverkeer, zegt Van Nieuwenhuizen. Maar dat staat er nu vaak stil. ,,Het traject tussen Papendrecht en Gorinchem heeft de twijfelachtige eer dat er dagelijks een van de duurste files van Nederland staat”, aldus de minister. Daar wil ze een eind aan maken. De A15 moet ook veiliger worden.

Om het project van de grond te krijgen, legt Van Nieuwenhuizen 100 miljoen euro bij een al eerder apart gelegd bedrag van 200 miljoen voor de infrastructuur in de regio. De provincie Zuid-Holland legt er 30 miljoen bovenop. Dat is samen genoeg om met het project te beginnen, ook al is het verwachte totaalbedrag van 400 miljoen nog niet bij elkaar.

Omdat het nog jaren duurt voor het vlotter rijdt op de snelweg, nemen Rijk en provincie ook wat maatregelen die in de tussentijd verlichting moeten bieden. Ze willen onder anderen forenzen verleiden buiten de spits te reizen en enkele invoegstroken verlengen.


Foto: Digitaal Dagblad