Ridderkerks Dagblad | OM: snel wetswijziging voor aanpakken 'uithalers' haven
mainImage

OM: snel wetswijziging voor aanpakken 'uithalers' haven

16 september 2021, 13:35 uur
Rotterdam & Regio, IJsselmondeNieuws, Echwel Rotterdam

Het Openbaar Ministerie roept de Eerste Kamer op met spoed een wetswijziging te behandelen die meer armslag geeft om zogeheten uithalers aan te pakken in de Rotterdamse haven. Volgens het OM is er een forse stijging van het aantal aanhoudingen en drukt de "golf aan uithalers" zwaar op de capaciteit, ook bij de politie.

Met uithalers worden mensen bedoeld die rondlopen of zich laten insluiten op het haventerrein om daar drugs uit containers te halen. In 2021 zijn daar tot dusver 325 aanhoudingen voor verricht, aldus het OM, waarvan 110 in de afgelopen twee weken. In 2020 ging het om 281 aanhoudingen.

Maandag werden nog negen mensen uit een container gehaald aan de Rotterdamse Europaweg, nadat ze last hadden gekregen van zuurstofgebrek en de politie belden. Ze zijn bevrijd en aangehouden op verdenking van mogelijke betrokkenheid bij drugssmokkel.

Het OM zegt dat het nu bij iedere uithaler moet bewijzen of die "zodanig in verband kan worden gebracht met het smokkelen van een partij drugs, dat hij zich schuldig maakt aan overtreding van de Opiumwet". Lukt dat niet, dan rest het OM alleen de mogelijkheid een boete op te leggen voor het onbevoegd aanwezig zijn op verboden terrein.

Een wetsvoorstel van demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus moet daar verandering in brengen. Daarin is geregeld dat wie zich onbevoegd op delen van het Rotterdamse havengebied begeeft, waaronder de containerterminals, tot een jaar celstraf kan krijgen, stelt het OM.

"Bij strafverzwarende omstandigheden zoals het gebruik van valse passen, misleiding van de bewaking of als het feit wordt gepleegd in vereniging, kan deze straf worden verhoogd." Ook wil het OM zaken van mogelijke uithalers afdoen via het snelrecht.

Het voorstel is goedgekeurd door de Tweede Kamer, maar wacht nog op behandeling in de senaat. "Het is van groot belang dat deze wetswijziging met spoed behandeld wordt in de Eerste kamer en dat de wet er snel komt om de golf aan uithalers effectiever aan te kunnen pakken", aldus het OM.


Door: ANP | Foto: Gemeente Rotterdam / Kees Torn