22.000 katten opgevangen bij Stichting Zwerfkatten Rijnmond

25 October 2018, 18:38 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

De meeste katten in Nederland hebben niets te klagen: een warm huis, tweemaal daags te eten en alle aandacht en genegenheid die ze zich maar kunnen wensen. Maar niet alle katten leiden een zorgeloos bestaan. Nederland telt ook een omvangrijke groep zwerfkatten die van zo’n luizenleventje alleen maar kunnen dromen. Dankzij organisaties als de Stichting Zwerfkatten Rijnmond vinden veel van deze dieren een nieuw thuis.

Desondanks is het aantal zwerfkatten in Nederland een onderschat probleem. Dat blijkt wel uit de cijfers: de Stichting Zwerfkatten Rijnmond heeft de afgelopen jaren liefst 22.000 katten opgevangen. Daarvan konden 2200 katten worden herenigd met hun oude (of nieuwe) eigenaar, daarnaast werden maar liefst 6400 zwerfkittens klaargestoomd voor een leven als huiskat.

Zwerfkatten zijn grofweg op te delen in twee groepen. De eerste groep bestaat uit verwilderde katten. Die zijn in het wild geboren en blijven het liefst zo ver mogelijk uit de buurt van mensen. De tweede groep bestaat uit weggelopen en verdwaalde katten. Zij gaan juist op zoek naar menselijk contact, maar hoe langer ze van huis zijn, hoe groter de kans dat ze verwilderen. De Stichting Zwerfkatten Rijnmond heeft voor beide groepen een aanpak op maat.

En dat de jeugd de toekomst heeft is ook bij katten niet anders. Om die reden heeft de Stichting Zwerfkatten Rijnmond speciale aandacht voor kittens. Bij meldingen over moederpoezen en kittens worden alle verloven direct ingetrokken. Voor jonge zwerfkatten is het immers nog niet te laat om een nieuw bestaan als huiskat op te bouwen. Enige haast is wel geboden: hoe eerder de katten kunnen wennen aan mensen, hoe beter. Een leeftijd van 6 tot 8 weken is ideaal, daarna wordt het voor de kittens steeds moeilijker om zich aan te passen.

Gelukkig heeft de Stichting Zwerfkatten Rijnmond een uitgebreid netwerk van gastgezinnen waar de jonge poezen kunnen wennen aan mensen en hun vele eigenaardigheden. Als de kittens klaar zijn voor adoptie gaan ze eerst nog een laatste keer terug naar de kattenopvang waar ze grondig worden nagekeken en gechipt. Pas daarna worden ze naar hun nieuwe baasje gebracht. Die krijgt uitgebreide voorlichting, een starterspakket met speciaal kittenvoer en betaalt alvast een bijdrage voor de sterilisatie of castratie. Zo wordt voorkomen dat er een nieuwe generatie zwerfkatten ontstaat.

Talloze katten krijgen elk jaar de kans op een nieuwe toekomst dankzij de inspanningen van de zes medewerkers en tachtig vrijwilligers die actief zijn voor de Stichting Zwerfkatten Rijnmond. Zij kunnen hun werk niet doen zonder de vele gulle bijdragen van bedrijven en particulieren. De zwerfkattenopvang (2004), operatiekamer (2007) en de speciale moederpoezen- en kittenopvang (2009) werden allemaal mogelijk gemaakt dankzij sponsors en donaties. Het is te danken aan deze onvermoeibare vrijwilligers en gulle donateurs dat de Rijnmondse zwerfkat hard op weg is een zeldzame diersoort te worden.