Forse bekeuringen en een verplichte cursus bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) staat een aantal ‘wegmisbruikers’ te wachten. Agenten met een videosurveillance-auto legden woensdag hun misdragingen vast op de gevoelige plaat. Ook in Riddekerk was het raak.

Racen
Een 19-jarige beginnend bestuurder en een 45-jarige automobilist gingen met elkaar de snelheidsstrijd aan op de A15 bij Barendrecht. De 45-jarige bestuurder viel al eerder op door zijn hoge snelheid, ruim 42 km/uur te hard. Hij had niet door dat hij in de gaten werd gehouden door de agenten. De 19-jarige trapte ook het gas in en beiden gebruikten de weg als racebaan. Ze pleegden overtreding na overtreding. Er werd onvoldoende afstand gehouden, de snelheid werd fors overschreden, rechts ingehaald en ingehaald over een doorgetrokken streep. De twee gingen aan de kant op de Randweg in Ridderkerk en kregen de videobeelden van hun rijgedrag te zien. Het tweetal kreeg de nodige bekeuringen en een aanmelding voor een cursus bij het CBR.

Extreme hardrijders raken rijbewijs kwijt
De videosurveillanten controleren regelmatig op de N-wegen en A-wegen maar ook op wegen binnen de bebouwde kom. Daar vorderen zij regelmatig rijbewijzen in van extreme hardrijders. Bij snelheidsovertredingen van meer dan 50 km/uur, wordt het rijbewijs ingevorderd. Bij brom- en snorfietsers gebeurt dit bij snelheidsovertredingen van meer dan 30 km/uur. Het rijbewijs wordt dan doorgezonden naar het Openbaar Ministerie. Indien men het rijbewijs niet bij zich heeft, kan de politie het voertuig meenemen en onder toezicht stellen op het politiebureau, totdat het rijbewijs is ingeleverd.

Gemiddeld zijn elke week 12 doden te betreuren op de Nederlandse wegen. Er zijn in de afgelopen jaren, dagen geweest met 7 doden op één dag. Om dit terug te dringen surveilleerden agenten met het videosurveillance voertuig de rijksweg A15 en A20.

Verplichte cursus CBR
Autobestuurders die aangehouden zijn omdat ze onverantwoord en verkeersgevaarlijk reden meldt de politie aan voor een cursus bij het CBR. De cursus is bedoeld ervoor te zorgen dat de autobestuurder voortaan wel veilig deelneemt aan het verkeer. Als mensen niet meewerken aan de cursus, wordt hun rijbewijs ongeldig.

Bron en foto: politie.nl

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Ridderkerk? Gratis abonneren!